Rysslands flagga blev antagen, igen, 22 augusti 1991 efter ett misslyckat kuppförsök mot den sittande presidenten Michael Gorbatjov och blev Rysslands nationsflagga efter Sovjetunionens upplösning i december samma år. Denna flagga användes innan den Sovjetiska flaggan och det kommunistiska maktövertagandet år 1917.

Flaggans färger tros härstämma från anknytningar till Moskvas vapen där sankt Göran är klädd i en blå rock ridandes på en vit häst mot en röd bakgrund. Rysslands trikolor är inspirerad, som många andra flaggor, av den Nederländska flaggan. En annan teori om färgerna är att vit står för Gud, blått för tsaren och rött för bönderna. Och en tredje känd teori säger att färgerna står för Rysslands tidigare imperium: Vitt för Vitryssland, blått för Ukraina och rött för Stora Ryssland.

Notera: Se även Sovjetunionens flagga

Köp flaggan

På vår egna webbshop så kan ni köpa alla flaggor i hela världen. Många olika storlekar och priser!

Färglägga

Skriv ut en ritmall för Rysslands flagga och färglägg. Roligt och lärorikt!

Färglägg flagga

Ladda ner flaggan

Ladda ner flaggan i ett högupplöst format. Självklart gratis.

Rysslands statsvapen

Grannländer till Ryssland

Rysslands grannländer är Norge, Finland, Estland, Lettland, Vitryssland, Ukraina, Litauen, Polen, Georgien, Azerbajdzjan, Kina, Nordkorea och Mongoliet. Även USA kan anses som grannland då Alaska ligger väldigt nära Ryssland.

Vad är Ryssland berömt för?


Produkter och varumärken
Vodka (Dryck)


Lägg till fakta

Disqus-kommentarer

comments powered by Disqus